skip to main content

Physico-Chemical Properties of Calcium-Fortified Analog Rice from Composite Flour (Cassava, Corn, and Snakehead Fish) for Osteoporosis Prevention

Siswo Sumardiono orcid scopus  -  Chemical Engineering, Faculty of Engineering, Diponegoro University, Indonesia
Isti Pudjihastuti scopus  -  Chemical Engineering, Vocational School Diponegoro University, Indonesia
Edy Supriyo scopus  -  Chemical Engineering, Vocational School Diponegoro University, Indonesia
*Rizka Amalia scopus  -  Diponegoro University, Indonesia
Open Access Copyright 2020 Journal of Vocational Studies on Applied Research under http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0.

Citation Format:
Abstract
In this study, composite flour made from cassava and corn flour were processed for producing analog rice. To meet the calcium needs for the elderly andto optimize the potential of cassava, corn, and snakehead fish, the analog rice will be fortified with calcium from cork fish. The aim of this work are to study the effect of composite flour composition  and the extruxtion temperature on the physico-chemical properties of calcium-fortified analog rice. The parameter process studied were mocaf flour:snakehead fish flour (MF/SFF) mass ratio (100:0; 97:3; 94 6; 91:9; and 88:12) and extrusion temperature ranging from 50oC, 70oC, and  90oC. The physico-chemical properties including bulk density, cooking time, proximate, calcium levels and its organoleptic were analyzed. The results showed that at 91:9 MF/SFF mass ratio  and  the extrusion temperature at 70oC obtain the best effect on the nutrient content of analog rice which contain 14.34% of water, 0.85% of ash, 71.829% of carbohydrate, 11.236% of  protein, 1.12% of fat , 1,113 ppm of calcium, and 2.427% of dietary fibre.
Fulltext View|Download
Keywords: analogue rice, composite flour, extrusion, snakehead fish, calsium
Funding: Ministry of Research, Technology and Higher Education

Article Metrics:

  1. Koswara, Sutrisno. 2009. Teknologi Pengolahan Beras (Teori dan Praktek). From eBookPangan.com, 27 September 2016
  2. Badan Ketahanan Pangan dan Pelaksana Penyuluhan.2014. Kandungan Gizi Bahan Panganan dan Olahan.Yogyakarta : Badan Ketahanan Pangan dan Pelaksana Penyuluhan, Indonesia
  3. Arisandy, Okky Mahendra Putra dan Teti Estiasih. 2016. Beras Tiruan Berbasis Tepung Kimpul (Xanthosoma sagittifolium): Kajian Pustaka. Jurnal Pangan dan Agroindustri Vol. 4 No.1. Jurusan Teknologi Hasil Pertanian. FTP Universitas Brawijaya Malang
  4. Badan Pusat Statistik.2014.Statistik Penduduk Lanjut Usia. Katalog BPS: 4104001. Jakarta: Badan Pusat Statistik, Indonesia
  5. Pusat Data dan Informasi Kementerian Kesehatan RI.2015.Data & Kondisi Penyakit Ostoporosis di Indonesia. ISSN 2442-7659.Indonesia : Kementerian Kesehatan
  6. Siagian, Albiner. 2003. Pendekatan Fortifikasi Pangan Untuk Mengatasi Masalah Kekurangan Zat Gizi Mikro. Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Sumatera Utara
  7. Yuliani, Sri. 2011. Mikroenkapsulasi: Pendekatan Strategis Untuk Fortifikasi Pangan. Buletin Teknologi Pascapanen Pertanian Vol.7 No.1.Balai Besar Penelitian dan Pengembangan Pascapanen Pertanian
  8. Prihananto. 2004. Fortifikasi Pangan Sebagai Upaya Penanggulangan Anemi Gizi Besi. IPB
  9. Rachmat, Ridwan dan Syafaruddin Lubis. 2010. Prospek Teknologi Pembuatan Beras Bergizi Melalui Fortifikasi Iodium. Artikel Pangan Vol.19 No.3. Balai Besar Litbang Pascapanen Pertanian
  10. Wijaya, Wiwit Arif., Nur Sofia Wardani Y, Meutia, Indra Hermawan, Rafiwah N. Begum. 2012. Beras Analog Fungsional dengan Penambahan Ekstrak The Untuk Menurunkan Indeks Glikemik dan Fortifikasi dengan Folat, Seng, dan Iodin. Laporan Perkembangan Penelitian. Departemen Ilmu dan Teknologi Pangan Fakultas Teknologi Pertanian IPB
  11. Franciska, Cynthia Yola. 2015. Pembuatan dan Uji Karakteristik Fisik beras Analog dengan Bahan Baku Tepung Cassava yang Diperkaya dengan Protein Ikan Tuna. Fakultas Pertanian Universitas Lampung
  12. Jannah, Miftahul., Tamrin, Cicit Sugianti, Warji. 2015. Pembuatan dan Uji Karakteristik Fisik Beras Analog Berbahan Baku Tepung Singkong yang Diperkaya dengan Protein Udang. Jurnal Teknik Pertanian Lampung Vol.4 No.1. Jurusan Teknik Pertanian Fakultas Pertanian Universitas Lampung
  13. Asfar, Muhammad., Abu Bakar Tawali., Meta Mahendradatta. 2014. Potensi Ikan Gabus (Channa Striata) sebagai Sumber Makanan Kesehatan.ResearchGate. Universitas Hasanuddin
  14. Badan Pusat Statistik. 2015. Rata-Rata Konsumsi per Kapita Seminggu Beberapa Macam Bahan Makanan Penting Tahun 2007-2014.Jakarta : Badan Pusat Statistik Nasional, Indonesia
  15. Fatmawati dan Mardiana.2014.Tepung Ikan Gabus Sebagai SUmber Protein (Food Supplement).Jurnal Bionature Vo. 15, No. 1, Hal.54-60.Fakultas Pertanian Universitas 45 Makassar
  16. Budi, Faleh Setia., Purwiyatno Hariyadi, Slamet Budijanto, Dahrul Syah. 2013. Teknologi Proses Ekstruksi untuk Membuat Beras Analog. Jurnal Pangan Vol. 22 No. 3.Departemen Ilmu dan Teknologi Pangan Fakultas teknologi Pertanian IPB
  17. Widowati, S., Richana, S., Suismono, & Herawati, H. (2008).Pengembangan Pangan Pokok Berbasis Pangan Lokal. Laporan Akhir Tahun RencanaPenelitian Tim Peneliti Tahun 2008. Balai Besar Penelitian dan Pengembangan Pascapanen Pertanian
  18. Mishra, Suruchi., Joseph D. Goldman, Nadine R. Sahyoun, Alanna J. Moshfegh. 2017. Dietary protein intake by meal types in adults aged 51 years and over : WWEIA, NHANES 2011-2012. USA: University of Maryland
  19. Baugreet, Sephora, Joseph P. Kerry, Paul Allen, Ruth M. Hamill. 2017. Optimisation of protein-fortified beef patties targeted to the needs of older adults: a mixture design approach. Meat Science. Ireland
  20. Jenkins DJ, Wolever TM, Taylor RH, Barker H, Fielden H, Baldwin JM, Bowling AC, Newman HC, Jenkins AL and Goff DV. (1981). Glycemic Index of Foods : A Physiological Basis for Carbohydrate Exchange.The American Journal of Clinical Nutrition Vol. 34 No 3: 362-366
  21. Rimbawan dan Siagan, A. (2004). Indeks Glikemik Pangan. Penebar Swadaya
  22. Cano, Antonio., Peter Chedraui, Dimitrios G. Goulis, Patrice Lopes, Gita Mishra, Alfred Mueck, Levent M, Senturk, Tommaso Simoncini, John C. Stevenson, Petra Stute, Pauliina Tuomikoski, Margaret Rees, Irene Lambrinoudaki. 2017. Calcium in the prevention of postmenopausal osteoporosis : EMAS clinical guide. Maturitas. Spain : Department od Pediatrics, Obstetrics and Gynecology, University of Valencia
  23. Pu, Fan., Ning Chen, Shenghui Xue. 2016. Calcium intake, calcium homeostasis and health. Food Science and Human Wellness 5. China : Beijing Academy of Food Sciences
  24. Wei, Baozhu., Yang Liu, Xuan Lin, Ying Fang, Jing cui, Jing Wan. 2017. Dietary fiber intake and risk of metabolic syndrome : A meta-analysis of observational studies. Clinical Nutrition. China : Elsevier Ltd and European Society for clinical Nutrition and Metabolism
  25. Sartika, Ratu Ayu Dewi. 2008. Pengaruh Asam Lemak Jenuh, Tidak Jenuh, dan Asam Lemak Trans terhadap Kesehatan. Jurnal Kesehatan Masyarakat Nasional Vol. 2, No. 4. Jakarta
  26. Muka, Taulant., Lauren C. Blekkenhorst, Joshua R. Lewis, Richar L. Prince, Nicole S. Erler, Albert Hofman, Oscar H. Franco, Fernando Rivadeneria, Jessica C. Kiefte-de Jong. 2016. Dietary fat composition, total body fat, and regional body fat distribution in two Caucasian populations of middle-aged and older adult women. Clinical Nutrition. Netherland : Department of Epidemiology, Erasmus University Medical Center
  27. Fujita, Yuko. 2017. Impact of a high-fat diet on bone health during growth. Pediatric Dental Journal XXX. Japan : Kyushu Dental Univeristy
  28. Wulan, Siti Narsito., Tri Dewanti Widyaningsih, Dian Ekasari. 2007. Modifikasi Pati Alami dan Pati Hasil Pemutusan Rantai Cabang dengan Perlakuan Fisik/Kimia untuk Meningkatkan Kadar Pati Resisten pada Pati Beras. Jurnal Teknologi Pertanian, Vol.8 No.2. Jurusan Teknologi Hasil Pertanian, Fakultas Teknologi Pertanian, Universitas Brawijaya, Malang
  29. Da Silva., Iago Jose Santos, Ana Paula Silviera Paim, Maria Jose Da Silva. 2017. Composition And Estimate Of Daily Mineral Intake From Samples Of Brazilian Rice. Brazil. Microchemical Journal : Elsevier, Ltd
  30. Wariyah, Chatarina., Mary Astuti, Supriyadi, Chairil Anwar. 2008. Calcium Absorption Kinetic On Indonesian Rice. Department of Food Science, Faculty of Agricultural Technology, Gadjah Mada University
  31. Rahmi, Yosfi. 2015. Ilmu Bahan Makanan 2. Universitas Brawijaya
  32. Nurmala, Iis., Obin Rachmawati, Lilis Suryaningsih. 2014. Pengaruh Metode Pemasakan Terhadap Komposisi Kimia Daging Itik Jantan Hasil Budidaya Secara Intensif. Fakultas Peternakan Universitas Padjadjaran. Bandung
  33. Sipayung, Mely Y, Suparmi, Dahlia. 2015. Pengaruh Suhu Pengukusan Terhadap Sifat Fisika Kimia Tepung Ikan Rucah.Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan Universitas. Riau.Susenas. 2012. Ikan untuk Ketahanan Pangan dan Gizi Nasional. Ditjem P2HP. Departemen Kesehatan
  34. Dewi, Ni Luh Putu Diyan Utami., Luh Putu Wrasiati, Dewa A.A. Yuarini. 2016. Jurnal Rekayasa dan Manajemen Agroindustri Vol.4 No.2 :Pengaruh Suhu dan Lama Penyangraian Dengan Oven Drier terhadap Karakteristik Teh Beras Merah Jatiluwih. Teknologi Industri Pertanian, Fakultas Teknologi Pertanian, Universitas Udayana
  35. Omohimi, C.I., Sobukola, O.P., Sarafadeen, K.O. and Sanni, L.O. (2013). Effect of Process Parameters on the Proximate Composition, Functional and Sensory Properties.International Journal of Biological, Biomolecular, Agricultural, Food and Biotechnological Engineering Vol. 7 No. 4
  36. Widara, S.S. 2012. Studi Pembuatan Beras Analog dari Berbagai Sumber Karbohidrat Menggunakan Teknologi Hot Extrusion. Bogor : Fakultas Teknologi Pertanian IPB
  37. Noviasari, Santi., Feri Kusnandar, Slamet Budijanto. 2013. Pengembangan Beras Analog dengan Memanfaatkan Jagung Putih.Jurnal Teknologi dan Industri Pangan Vol. 24 No. 2.Departemen Ilmu dan Teknologi Pangan, Fakultas Teknologi Pertanian, IPB
  38. Carlson, R.A., R.L. Robert and D.F. Farkas 1976. Preparation of Quick Cooking Rice Production Using a Centrifugal Fluidized Bed. Journal of Food Science. Vol 41:303-310
  39. Rahman, Nurhamidar, Hani Fitriani, Hartati, N.Sri Hartati. 2015. Seleksi Ubi Kayu Berdasarkan Perbedaan Waktu Panen dan Inisiasi Kultur In Vitro. Prosiding Seminar Nasional Masyarakat Biodiversifikasi Indonesia Vol.1 No.8.Pusat Penelitian Bioteknologi LIPI Cibinong

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.