skip to main content

THE DETERMINANTS OF PRODUCTION AND FEACIBILITY OF CHILI PEPPER IN PROVINCE OF SUMATERA UTARA

*Rita Herawaty Bangun  -  BPS Functional Statistics of North Sumatra Province, Indonesia
Open Access Copyright 2021 Agrisocionomics: Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian under http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0.

Citation Format:
Abstract

Chili pepper is a horticultural commodity that has the potential to be cultivated in Sumatera Utara Province. It is a strategic commodity and has high economic value. This research aims to look at the factors that affect the production of chili pepper and analyze the feasibility of chili pepper farming. This research used cross-section data sourced from the Central Statistics Agency of Sumatera Utara Province. This research used multiple linear regression analysis and analysis of the return cost ratio (R / C. The results of the research showed that land area, productivity, and an average price of chili pepper gave an effect of 93.12 percent while 6.88 percent is influenced by other variables is based on the model. Based on simultaneous and partial harvesting test results, productivity and the average price of chili affect the production of chili pepper, based on the analysis of revenue cost ratio (R / C), chili pepper farming is feasible to be cultivated because it is economically profitable.

Fulltext View|Download
Keywords: feasibility, chili pepper, factor of production

Article Metrics:

  1. Andayani, S. A. (2016). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Cabai Merah. MIMBAR AGRIBISNIS: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis, 1(3), 261–268
  2. Asgar, M., Muis, A., & Sulaeman. (2019). Faktor-Faktor Yang Memengaruhi Produksi Nilam Di Desa Tolole Kecamatan Ampibabo Kabupaten Parigi Moutong. AGROTEKBIS, 7(3), 394–404
  3. Bangun, R. H. (2019). Analisis Determinan Angka Harapan Hidup Kabupaten Mandailing Natal. Jurnal Akutansi & Ekonomi, 4(3), 22–31
  4. Badan Penelitian dan Pengembangan Pertanian. (2005). Prospek Dan Arah Pengembangan Agribisnis : Dukungan Aspek Mekanisasi Pertanian. Jakarta: Departemen Pertanian
  5. Baru, H. G., Tariningsih, D., & Tamba, I. M. (2015). Analisis Pendapatan Usahatani Cabai di Desa Antapan (Studi Kasus di Desa Antapan Kecamatan Baturiti Kabupaten Tabanan). AGRIMETA, 5(10), 14–20
  6. BPS. (2019a). Hasil Survei Struktur Ongkos Usaha Tanaman Hortikultura (SOUH). Medan: BPS Provinsi Sumatera Utara
  7. BPS. (2019b). Indeks Harga Konsumen Di Empat Kota Provinsi Sumatera Utara. Medan: Badan Pusat Statistik Provinsi Sumatera Utara
  8. BPS. (2019c). Statistik Tanaman Hortikultura Provinsi Sumatera Utara Tahun 2018. Medan: Badan Pusat Statistik Provinsi Sumatera Utara
  9. BPS. (2019d). Statistik Tanaman Sayuran dan Buah-buahan Semusim 2018. Jakarta: Badan Pusat Statistik
  10. Chonani, S. H., Prasmatiwi, F. E., & Santoso, H. (2014). Efisiensi Produksi dan Pendapatan Usahatani Cabai Merah di Kecamatan Metro Kibang Kabupaten Lampung Timur: Pendekatan Fungsi Produksi Frontier. JIIA, 2(2), 133–141
  11. Deviani, F., Rochdiani, D., & Saefudin, B. R. (2019). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Usahatani Buncis di Gabungan Kelompok Tani Lembang Agri Kabupaten Bandung Barat. AGRISOCIONOMICS, 3(2), 165–173
  12. Dewi, I. N., & Mariati, R. (2013). Analisis Faktor-faktor yang Mempengaruhi Harga Cabai Besar (Capsicum annum L) di Kota Samarinda. Jurnal Pertanian Terpadu, 1(1), 48–71
  13. Habib, A. (2013). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Jagung. AGRIUM, 18(1), 79–87
  14. Harahap, F. (2013). Efisiensi Penggunaan Faktor Produksi Usahatani Cabai di Kecamatan Sumowono Kabupaten Semarang. Economics Development Analysis Journal, 2(4), 446–455
  15. Hasan, F. (2010). Peran Luas Panen Dan Produktivitas Terhadap Pertumbuhan Produksi Tanaman Pangan Di Jawa Timur. EMBRYO, 7(1), 1–8
  16. Hutapea, K. P. (2016). Analisis Pendapatan Cabai Merah Keriting ( Capsicum Annum L ). ( Studi Kasus : Di Desa Bandar Tongah , Kecamatan Bandar , Kabupaten Simalungun Provinsi Sumatera Utara. Majalah Ilmiah Politeknik Mandiri Bina Prestasi, 5(2), 167–173
  17. Kasymir, E. (2011). Efisiensi Produksi dan Pendapatan Usahatani Cabai Merah ( Capsicum annum ) di Kecamatan Penengahan Kabupaten Lampung Selatan The Red Chili ( Capsicum annum ). Jurnal Ilmiah ESAI, 5(3), 1–10
  18. Nauly, D. (2016). Fluktuasi dan Disparitas Harga Cabai di Indonesia. Jurnal Agrosains Dan Teknologi, 1(1), 56–71
  19. Noer, H., Jumardin, & Anggraeni, I. W. (2016). Pengembangan Tanaman Bawang Merah Di Desa Bulupountu Jaya Kecamatan Sigi Biromaru Ditinjau Dari Faktor Faktor Produksi. Jurnal Agrotech, 8(1), 29–33
  20. Nugrahapsari, R. A., & Arsanti, I. W. (2019). Analisis Volatilitas Harga Cabai Keriting Di Indonesia Dengan Pendekatan Arch Garch. Jurnal Agro Ekonomi, 36(1), 25–37
  21. Pranata, G. W., & Damayanti, L. (2016). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Usahatani Cabai Merah Kriting Di Desa Bolupountu Jaya, Kecamatan Sigi Biromaru, Kabupaten Sigi. Jurnal Agroland, 23(1), 11–19
  22. Rasidin, Yusriadi, & Raman. (2018). Analisis Pendapatan Dan Efisiensi Pemasaran Cabai Merah (Capsicum Annuum L.) Di Kecamatan Watangpulu Kabupaten Sidrap. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian, 4(2), 84–91
  23. Revavindo, Q., & Bangun, R. H. (2016). Pengaruh Luas Panen Dan Harga Produksi Terhadap Produksi Tanaman Jagung Kabupaten Karo. AGRICA, 4(1), 74–79
  24. Rumintjap, V., & Muis, A. (2014). Analisis Produksi Dan Pendapatan Usahatani Padi Sawah Di Desa Pandere Kecamatan Gumbasa Kabupaten Sigi Provinsi Sulawesi Tengah. AGROTERKBIS, 2(3), 309–316
  25. Saptana, N., Daryanto, A., Daryanto, H. K., & Kuntjoro, N. (2016). Analisis Efisiensi Teknis Produksi Usahatani Cabai Merah Besar dan Perilaku Petani dalam Menghadapi Risiko. Jurnal Agro Ekonomi, 28(2), 153
  26. Sari, F. W., & Bangun, R. H. (2019). Pengaruh Sosial Ekonomi Terhadap Pola Penurunan Pengangguran Terbuka Di Provinsi Sumatera Utara Tahun 2003-2017. Jurnal Nusantara, 6(1), 31–40
  27. Sari, R. U., Wicaksono, A., & Utami, D. P. (2013). Analisis Efisiensi Usahatani Kubis (Brassica Oleracea) Di Desa Sukomakmur Kecamatan Kajoran Kabupaten Magelang. Surya Agritama, 2(1), 1–10
  28. Sarina, Silamat, E., & Puspitasari, D. (2015). Analisis Faktor- Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Cabai Merah Di Desa Kampung Melayu Kecamatan Bermani Ulu Kabupaten Rejang Lebong. AGROQUA, 13(2), 57–67
  29. Siregar, N. M. (2011). Analisis Pendapatan Usaha Tani dan Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produksi Cabai Merah Keriting di Desa Citapen, Kecamatan Ciawi, Kabupaten Bogor. Institut Pertanian Bogor
  30. Sukmawati, D., Sulistyowati, L., Karmana, M. H., & Wikarta, E. K. (2016). Fluktuasi Harga Cabai Merah Keriting (Capsicum annum L) di Sentra Produksi dan Pasar Induk (Tinjauan Harga Cabai Merah Keriting di Kecamatan Cikajang dan Pasar Induk Kramat Jati Jakarta). Mimbar Agribisnis, 1(2), 165–172
  31. Sunarti. (2013). Pemanfaatan dan Degradasi Lahan. Jurnal Geografi 4(1), 16-32
  32. Suwastawa, I. N. G. (2010). Analisis Usahatani Cabal Merah (Capsicum Annum L) Di Subak Iseh Desa Sinduwati Kecamatan Sidemen Kabupaten Karangasem Bali. DWIJENAGRO, I(1), 43–48
  33. Tamalonggehe, D., Luntungan, A., & Maramis, M. (2015). Produksi Tanaman Salak Di Kabupaten Sitaro (Studi Kasus Kecamatan Tagulandang ). Jurnal Berkala Ilmiah Efisiensi, 15(1), 197–207
  34. Tsurayya, S., & Kartika, L. (2015). Kelembagaan Dan Strategi Peningkatan Daya Saing Komoditas Cabai Kabupaten Garut. Jurnal Manajemen Dan Agribisnis, 12(1), 1–12
  35. Ummah, N. (2011). Analisis Efisiensi Penggunaan Faktor- Faktor Produksi Pada Usahatani Cabai Merah Keriting Di Desa Ketep Kecamatan Sawangan Kabupaten Magelang. Universitas Negeri Semarang
  36. Wahed, M. (2015). Pengaruh Luas Lahan , Produksi , Ketahanan Pangan Dan Harga Gabah Terhadap Kesejahteraan Petani Padi Di Kabupaten Pasuruan. JESP, 7(1), 68–74
  37. Yusuf, H., Hasnudi, & Lubis, Y. (2014). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Jagung Di Kabupaten Aceh Tenggara. Jurnal Agrica, 7(2), 65–73

Last update:

No citation recorded.

Last update:

No citation recorded.